Overslaan en naar de inhoud gaan

Anterieure kniepijn (AKP) is de vaakst voorkomende knieaandoening waarvoor adolescenten en jongvolwassenen een arts raadplegen. Bij vrouwen komt anterieure kniepijn dubbel zoveel voor als bij mannen.  

Gezien de complexiteit van deze aandoening is een behandeling moeilijk en moet de patiënt individueel benaderd worden. Tijdig ingrijpen is erg belangrijk om tot een goed resultaat te komen. Een niet-chirurgische behandeling is in de meerderheid van de gevallen effectief.

Op deze pagina vind je meer informatie over:

Wat zijn de symptomen van anterieure kniepijn?

Terug naar boven

  • knagende pijn achter of rond de knieschijf
  • sporadische opstoten van scherpe, acute pijn
  • krakend geluid bij kniebewegingen (crepitaties)

Dikwijls zijn er symptomen in beide knieën of is er na verloop van tijd een evolutie van de ene knie naar de andere.

Patiënten met AKP hebben dikwijls:

  • angsten
  • depressieve stemmingen
  • kinesiofobie: angst om bepaalde bewegingen/activiteiten te doen uit angst voor meer of verergering van de pijn
  • catastrofaal denken

Deze psychologische factoren hebben een negatieve impact op de pijnbeleving. Ze kunnen de pijn ook in belangrijke mate beïnvloeden en het herstel afremmen.

Anterieure kniepijn heeft een negatieve impact op de levenskwaliteit van de patiënt en heeft vaak ook een sociale impact. Voorbeelden zijn onbegrip van de kennissenkring en afwezigheid/verlaagde productiviteit op het werk.

Wat is de oorzaak van anterieure kniepijn?

Terug naar boven

Anterieure kniepijn begint vaak spontaan, zonder aanwijsbaar trauma. Soms kan een banaal incident of een overbelasting (zoals lopen) de oorzaak zijn.

De identificatie en het gecontroleerd bijsturen van activiteiten die aan de oorzaak liggen, is erg belangrijk voor een succesvolle behandeling.

Hoe wordt anterieure kniepijn vastgesteld?

Terug naar boven

Het intakegesprek met de arts (anamnese) en een klinisch onderzoek zijn essentieel in de diagnostiek van anterieure kniepijn. Het klinisch onderzoek kan eventueel aangevuld worden met beeldvorming.

De oorzaak van anterieure kniepijn wordt bepaald door uitsluitingsdiagnose: verschillende mogelijke oorzaken voor de pijn uitsluiten om zo tot een diagnose te komen. Zo kan de anterieure kniepijn bijvoorbeeld gerefereerde (afgeleide) pijn zijn vanuit de heup of rug, veroorzaakt worden door kraakbeenletsels, tendinopathie (peesziekte) van de quadriceps- of patellapees, ... 

Hoe wordt anterieure kniepijn behandeld?

Terug naar boven

De behandeling van de anterieure kniepijn hangt af van de oorzaak/diagnose

Behandeling zonder operatie

Omdat AKP veroorzaakt kan worden door verschillende problemen, is de niet-operatieve behandeling gebaseerd op de klinische bevindingen.

Het doel is:

  • overbelasting van het strekapparaat te verminderen;
  • de pijnlijke weke delen rond het (patella-femoraal) gewricht te behandelen;
  • de plaatsing van de knieschijf t.o.v. het dijbeen te verbeteren;
  • de positie van het onderste lidmaat te optimaliseren.

Een multimodaal fysiotherapieprogramma is effectief in het verminderen van AKP-symptomen. De arts en/of de kinesitherapeut informeren de patiënt over het effect van dagelijkse activiteiten op de knie. Zo kan de patiënt constante overbelasting vermijden en de symptomen onder controle houden.

Operatie

Wanneer de niet-operatieve behandeling niet werkt, wordt de origine van de pijn verder geanalyseerd. Daarna kan er eventueel worden overgegaan tot een operatie.

Mogelijke ingrepen:

  • kijkoperatie om het ontstoken weefsel te verwijderen
  • kraakbeenbehandeling
  • open chirurgie met herpositionering van het strekapparaat