Overslaan en naar de inhoud gaan

Bandletsels in de knie ontstaan als de collateraalbanden of de kruisbanden te ver uitrekken, waardoor ze kunnen scheuren. Een scheur van één van de collateraalbanden gaat vaak samen met het scheuren van één van de kruisbanden en/of beschadiging van de meniscus.

Op deze pagina vind je meer informatie over:

Wat zijn de symptomen van bandletsels aan de knie?

Terug naar boven

  • Meteen na het scheuren: een gezwollen of pijnlijke knie
  • Instabiele knie bij het hervatten van de (sport)activiteiten
  • Doorzakkingsgevoel
  • Toenemende pijn bij diepere buiging en (poging tot) volledige strekking.

Wat is de oorzaak van bandletsels aan de knie?

Terug naar boven

De binnenband (mediale band) en buitenband (laterale band) zitten buiten het kniegewricht en worden ook collateraalbanden genoemd. De voorste en achterste kruisbanden zitten binnen in de knie. De collateraalbanden zorgen samen met de kruisbanden, de beide meniscussen en de spieren voor de stabiliteit van de kniegewrichten. Hierdoor kan je in het dagelijks leven goed functioneren en sporten.

De collateraalbanden en de kruisbanden verbinden het bovenbeen met het onderbeen. De belangrijkste functie van de collateraalbanden en de achterste en voorste kruisband, is de bewegingen van de knie binnen bepaalde grenzen te houden.

Als de collateraalbanden of de kruisbanden te ver uitrekken, kunnen ze scheuren.
Dat kan bijvoorbeeld gebeuren:

  • wanneer je hard neerkomt na een sprong;
  • tijdens het sporten;
  • door een val.

Een scheur van één van de collateraalbanden gaat vaak samen met het scheuren van één van de kruisbanden en/of beschadiging van de meniscus.

Hoe worden bandletsels aan de knie behandeld?

Terug naar boven

Wanneer het letsel geïsoleerd is, kan de scheur genezen door een brace te dragen, kinesitherapie te volgen, … Bij (blijvende) instabiliteitsklachten volgt een operatie. 

Bij multiligamentaire (meerde bandletsels tegelijk) en/of geassocieerde letsels (van kraakbeen of meniscus) moet er geopereerd worden.