Wat zijn de symptomen van een ontwrichte schouder?
Terug naar boven
- erge pijn in de schouder
- opgezwollen schouder
- de schouder bewegen lukt niet of beperkt
- de schouder staat in een ‘vreemde hoek’
- eventueel een verdoofd gevoel in de schouder of arm
Wat veroorzaakt een ontwrichte schouder?
Terug naar boven
- contactsporten, zoals voetbal
- repetitieve bewegingen boven het hoofd
- trauma, zoals een val
Een schouder is een erg mobiel gewricht, waardoor er een risico is op instabiliteit. Het kapsel van de schouder bestaat uit stevige ligamenten die vergroeien met de kraakbeenrand (het labrum). Die rand is de ‘omringende bumper’ van de schouderkop en zorgt voor meer stabiliteit.
Het kapsel van de schouder bestaat uit stevige ligamenten die vergroeien met de kraakbeenrand. Bij een ontwrichting van de schouder scheuren de ligamenten en/of de kraakbeenrand. Dit noemen we een Bankart laesie.
In de meeste gevallen komt een anterieure of voorwaartse ontwrichting voor. De schouderkop komt daarbij aan de voorkant van de schouder uit de kom. De scheur in de kraakbeenrand zit dan vooraan.
Een posterieure of achterwaartse ontwrichting, waarbij de schouderkop aan de achterkant van de schouder uit de kom gaat, komt maar zelden voor.
Hoe wordt een ontwrichte schouder behandeld?
Terug naar boven
Een ontwrichting wordt vastgesteld aan de hand van het verhaal van de patiënt en een klinisch onderzoek. Meestal is een arthro-CT scan (of MRI-scan) nodig om de schade in het gewricht te kunnen bepalen. Afhankelijk daarvan wordt al dan niet voor een operatie gekozen. Tijdens een consultatie overloopt de arts de mogelijke behandelingsmogelijkheden.
Behandeling zonder operatie
Na een eerste ontwrichting wordt vaak gekozen voor de conservatieve behandeling. Hierbij ga je met een kinesist aan de slag om de spieren rondom de schouder te verstevigen, zodat deze minder gemakkelijk uit de kom geraakt.
In sommige gevallen is het aangeraden om ook na een eerste ontwrichting al over te gaan tot een operatie. Op jongere leeftijd, bij contactsporten of bij beenderige schade aan de schouderkom of de ‘bol’ van de schouder, is er een groter risico om de schouder opnieuw te ontwrichten. Iedere ontwrichting kan extra schade aan het gewricht veroorzaken.
Operatieve behandeling
Bij een Bankartherstel, worden de kraakbeenrand en de ligamenten hersteld door ze terug vast te hechten op de rand van de schouderkom. Dat gebeurt via ankers die in het bot worden geschroefd en waarop stevige hechtingsdraad bevestigd wordt.
Je arts zal je voor je operatie vragen of je tijdens de ingreep een scalenusblock wenst, in combinatie met een lichte algemene verdoving. Bij een scalenusblock worden de zenuwen in de schouder verdoofd, waardoor je na de operatie een dag pijnvrij bent. Dit heeft een positieve invloed op het herstelproces.
Deze ingreep gebeurt via een kijkoperatie onder algemene verdoving. Meestal wordt na een Bankhartherstel één overnachting in het ziekenhuis voorzien.
Het duurt ongeveer drie maanden vooraleer de kraakbeenrand en de ligamenten volledig hersteld zijn. De volledige revalidatie is langdurig, waardoor het mogelijk is dat je tot zes maanden na de operatie niet aan contactsporten mag deelnemen.
Bij meerdere risicofactoren voor een nieuwe ontwrichting, is het mogelijk dat de arts een ander type ingreep voorstelt: de Latarjet procedure. Meestal kan dit aan de hand van de scan voor de operatie bepaald worden.
De Latarjet procedure is een open procedure onder algemene verdoving waarbij de arts een incisie (snede) maakt aan de voorkant van de schouder. Hierna wordt een stukje bot aan de voorzijde van het schouderblad genomen en verplaatst naar de voorkant van de schouderkom. Hiervoor wordt de subscapularispees, een pees aan de voorkant van de schouder, gesplitst. Het stukje bot wordt daarna op de schouderkom vastgezet met twee schroeven.
Ook tijdens deze ingreep kan je kiezen voor een scalenusblok in combinatie met een lichte algemene verdoving.
Meestal word je voor deze operatie een nacht opgenomen in het ziekenhuis.