Wat zijn de symptomen artrose van de heup?
Terug naar boven
- startpijn (na rust terug in beweging komen)
- verminderde wandelafstand
- manken tijdens het wandelen
- buigen is pijnlijk, bv. wanneer je je sokken of schoenen aandoet
De pijn kan gevoeld worden in de lies, bil, het bovenbeen en soms zelfs tot in de knie.
Klachten beginnen vaak erg mild en kunnen progressief erger worden. In een verder stadium kunnen de klachten erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven en zelfs de nachtrust verstoren.
Wat zijn de oorzaken van artrose van de heup?
Terug naar boven
Het is moeilijk om één oorzaak aan te duiden voor het ontstaan van heupartrose. Bij sommige mensen slijt het kraakbeen sneller dan bij anderen. De oorzaak heeft te maken met de belasting, maar ook de belastbaarheid van het kraakbeen.
In het algemeen treft artrose jongere mensen minder. Zij kunnen getroffen worden door heupartrose wanneer bijvoorbeeld:
- het kraakbeen genetisch van mindere waarde is;
- het heupgewricht minder ontwikkeld is;
- het heupgewricht beschadigd werd door een trauma.
Hoe wordt artrose van de heup behandeld?
Terug naar boven
Bij beginnende artroseklachten is uitleg over de aandoening en geruststelling vaak voldoende. Wanneer de klachten toenemen, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden.
Behandeling zonder operatie
Het doel van een conservatie behandeling is het wegnemen of verminderen van de pijnklachten, zodat de levenskwaliteit toeneemt.
Dat kan bij milde gevallen bestaan uit:
- uitleg
- beperken van uitlokkende factoren
- gebruik van pijnstilling op het moment dat je pijn hebt of wanneer je pijn verwacht
Het is aanbevolen het gewricht soepel en sterk te houden. Blijven bewegen, al dan niet met de hulp van een kinesist, is sterk aangeraden.
Soms is dat niet voldoende en kan een lokale inspuiting (of infiltratie) met een corticosteroïd-, hyaluronzuurpreparaat of PRP in het heupgewricht overwogen worden. De resultaten zijn mee afhankelijk van de graad van slijtage. Dit is best individueel te bespreken met je arts.
Voor een infiltratie word je opgenomen in de dagkliniek.
Je moet niet nuchter zijn.
Bij een infiltratie prikt de chirurg in het heupgewricht om lokaal ontstekingsremmers, een hyaluronzuurpreparaat of PRP toe te dienen. Het heupgewricht ligt diep, waardoor het moeilijk is om langs de buitenkant te bepalen of het punt van de naald op de juiste plek zit. Daarom wordt een röntgen- of echoapparaat gebruikt om tijdens de prik te controleren of de naald correct zit.
Voor deze ingreep neem je plaats op een behandeltafel. Je heupregio wordt ontsmet en afgedekt met een steriel doek om infecties te vermijden. Het röntgenapparaat wordt boven je heup geplaatst. Hierna wordt de naald ingebracht.
Via het röntgenapparaat en een kleine hoeveelheid contrastvloeistof controleert de arts de positie van de naald. Zit de naald correct, dan dient de chirurg de medicatie toe. Daarna wordt de naald verwijderd en wordt er een pleister op de prikwonde gekleefd.
Je mag na de behandeling meteen terug op je been steunen en stappen.