Overslaan en naar de inhoud gaan

Bij artrose van de heup is er sprake van een vermindering van (de kwaliteit van) de kraakbeenlaag. Die slijtage gebeurt bij sommige mensen sneller dan bij anderen. Het heupgewricht wordt bij artrose minder glad en beweegt minder soepel. Dat leidt vaak tot beperking van de mobiliteit (beweeglijkheid) en pijn. 

Op deze pagina vind je meer informatie over:

Wat zijn de symptomen artrose van de heup?

Terug naar boven

  • startpijn (na rust terug in beweging komen)
  • verminderde wandelafstand
  • manken tijdens het wandelen
  • buigen is pijnlijk, bv. wanneer je je sokken of schoenen aandoet

De pijn kan gevoeld worden in de lies, bil, het bovenbeen en soms zelfs tot in de knie.

Klachten beginnen vaak erg mild en kunnen progressief erger worden. In een verder stadium kunnen de klachten erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven en zelfs de nachtrust verstoren.

Wat zijn de oorzaken van artrose van de heup?

Terug naar boven

Het is moeilijk om één oorzaak aan te duiden voor het ontstaan van heupartrose. Bij sommige mensen slijt het kraakbeen sneller dan bij anderen. De oorzaak heeft te maken met de belasting, maar ook de belastbaarheid van het kraakbeen. 

In het algemeen treft artrose jongere mensen minder. Zij kunnen getroffen worden door heupartrose wanneer bijvoorbeeld:

  • het kraakbeen genetisch van mindere waarde is;
  • het heupgewricht minder ontwikkeld is;
  • het heupgewricht beschadigd werd door een trauma. 

Hoe wordt artrose van de heup behandeld?

Terug naar boven

Bij beginnende artroseklachten is uitleg over de aandoening en geruststelling vaak voldoende. Wanneer de klachten toenemen, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden.

Behandeling zonder operatie

Het doel van een conservatie behandeling is het wegnemen of verminderen van de pijnklachten, zodat de levenskwaliteit toeneemt.

Dat kan bij milde gevallen bestaan uit:

  • uitleg
  • beperken van uitlokkende factoren
  • gebruik van pijnstilling op het moment dat je pijn hebt of wanneer je pijn verwacht

Het is aanbevolen het gewricht soepel en sterk te houden. Blijven bewegen, al dan niet met de hulp van een kinesist, is sterk aangeraden.

Soms is dat niet voldoende en kan een lokale inspuiting (of infiltratie) met een corticosteroïd-, hyaluronzuurpreparaat of PRP in het heupgewricht overwogen worden. De resultaten zijn mee afhankelijk van de graad van slijtage. Dit is best individueel te bespreken met je arts.

Operatieve behandeling

Als de artroseklachten het dagelijks functioneren in die mate belemmeren dat de levenskwaliteit beperkt wordt en de conservatieve behandeling onvoldoende is, kan een heupprothese geplaatst worden.

Tijdens de operatie neemt de orthopedisch chirurg de artrose weg en plaatst deze een nieuw, soepel glijmechanisme in de vorm van een kunstgewricht. Gezien zowel het kraakbeen van de kop als de kom aangetast zijn, vervangen we beide.

Concreet:

  • De orthopedisch chirurg plaatst ter hoogte van de kom een schelp van metaal. Hierin wordt een glijlaag van stevige kunststof of keramiek geklikt.
  • In het bovenbeen verwijdert de chirurg de kop en plaatst een steel in de mergholte van het bot. Hierop wordt een kop van keramiek geplaatst die past in de glijlaag van de kom.
  • De kop wordt in de kom gepositioneerd, waardoor het gewricht terug soepel en zonder pijn kan bewegen.

Wat na de operatie?

Terug naar boven

Na de operatie mag je meteen bewegen en op het geopereerde been steunen onder begeleiding van een verpleegkundige of kinesitherapeut. Aanvankelijk kunnen krukken of een rollator voor enkele weken nodig zijn. De wonde heeft twee weken nodig om te genezen. Je been kan ook enkele weken gezwollen zijn. Het uiteindelijke doel van de heupoperatie is om normale activiteiten weer op te nemen zonder pijn.

'Rapid recovery'-aanpak

Terug naar boven

Tenzij er tegenindicaties zijn, hanteren we bij AZ Sint-Maarten voor een totale heupprothese de ‘rapid recovery’-aanpak.

‘Rapid recovery’ (letterlijk: snel herstel) is een alomvattend zorgtraject dat de patiënt volgt vanaf de planning van de ingreep tot en met de revalidatie en waarbij elke stap nauw op elkaar aansluit. Het gevolg is globaal een vlotter herstel.

Door sterker in te zetten op het vermijden van pijn en ongemakken:

  1. ben je sneller in staat om de dagelijkse activiteiten uit te voeren;
  2. kan je sneller het ziekenhuis verlaten (ten vroegste de dag na de ingreep).

Je vindt hier meer informatie over rapid recovery.

De mymobility®-app

Om je zo goed mogelijk te begeleiden voor, tijdens en na je operatie, beveelt je orthopedisch chirurg jou de mymobility®-app aan. Deze toepassing kan je raadplegen op een smartphone, tablet, draagbare of vaste computer.

Hoe werkt de mymobility®-app?

Kort nadat een datum voor je totale heupprothese is bepaald, ontvang je een sms voor activatie van de mymobility®-app. We adviseren om de app onmiddellijk te activeren.

Vanaf dat moment:

  • Ontvang je voorlichtingsberichten: die begeleiden jou met informatie, taken en oefeningen om je op je ingreep voor te bereiden. Tijdens en na je verblijf, ontvang je berichten die je helpen in je verdere herstelproces.
  • De oefeningen waarnaar verwezen wordt, vind je in de app waar ze begeleid worden met video.
  • Verder in de app
    • “Educatie”: een overzicht van alle voorlichtingsitems
    • Mijn voortgang. Hier kan je de voltooiingsstatus bekijken van de taken die jou zijn toegewezen. Je behandelende arts zal je voortgang ook vanop afstand monitoren.
    • Aantal dagen tot de operatiedatum.
    • "Mijn statistieken", "Berichten" en "Instellingen".