Overslaan en naar de inhoud gaan

De heup is het gewricht dat beweging mogelijk maakt tussen het bekken en het been. Het is een kogelgewricht dat bestaat uit een kom van bekken en een kop van het bovenbeen. Deze kop en kom passen perfect in elkaar. Op de kop en in de kom zit een laag kraakbeen dat enerzijds zorgt voor schokdemping en anderzijds het soepel bewegen van de heup. Om de kom wat dieper te maken, maar toch beweging toe te laten, zit er een kraakbeenachtige ring rond de rand van de kom, die we het labrum noemen. Verder zitten er rond de kop en kom stevige ligamenten die versmolten zijn met het gewrichtskapsel.

Samen met het labrum, dat als een soort afdichtingsring werkt, zorgen de ligamenten ervoor dat de kop netjes in de kom blijft en het geheel een stevig, stabiel en soepel gewricht is. Aandoeningen aan de heup en bekken kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals een afwijkende stand (na een breuk), sportblessures, een trauma (bv. een val), ontstekingen, …

Hieronder vind je een overzicht van veelvoorkomende bekken- en heupaandoeningen en een overzicht van artsen gespecialiseerd in bekken- en heupchirurgie.

Ook voor andere bekken- en heupaandoeningen kan je terecht bij onze artsen.

Artsen gespecialiseerd in bekken- en heupchirurgie

Klik op de arts voor meer info over beschikbaarheid, opleidingen, etc.

Opgelet: Dr. Jill Willot is werkzaam in het ziekenhuis vanaf 1 juli 2022.