Bij artrose van de heup is er sprake van een vermindering van (de kwaliteit van) de kraakbeenlaag. Die slijtage gebeurt bij sommige mensen sneller dan bij anderen. Het heupgewricht wordt bij artrose minder glad en beweegt minder soepel. Dat leidt vaak tot beperking van de mobiliteit (beweeglijkheid) en pijn. 

Op deze pagina vind je meer informatie over:

Wat zijn de symptomen artrose van de heup?

Terug naar boven

  • startpijn (na rust terug in beweging komen)
  • verminderde wandelafstand
  • manken tijdens het wandelen
  • buigen is pijnlijk, bv. wanneer je je sokken of schoenen aandoet

De pijn kan gevoeld worden in de lies, bil, het bovenbeen en soms zelfs tot in de knie.

Klachten beginnen vaak erg mild en kunnen progressief erger worden. In een verder stadium kunnen de klachten erg hinderlijk zijn in het dagelijks leven en zelfs de nachtrust verstoren.

Wat zijn de oorzaken van artrose van de heup?

Terug naar boven

Het is moeilijk om één oorzaak aan te duiden voor het ontstaan van heupartrose. Bij sommige mensen slijt het kraakbeen sneller dan bij anderen. De oorzaak heeft te maken met de belasting, maar ook de belastbaarheid van het kraakbeen. 

In het algemeen treft artrose jongere mensen minder. Zij kunnen getroffen worden door heupartrose wanneer bijvoorbeeld:

  • het kraakbeen genetisch van mindere waarde is;
  • het heupgewricht minder ontwikkeld is;
  • het heupgewricht beschadigd werd door een trauma. 

Hoe wordt artrose van de heup behandeld?

Terug naar boven

Bij beginnende artroseklachten is uitleg over de aandoening en geruststelling vaak voldoende. Wanneer de klachten toenemen, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden.

Behandeling zonder operatie

Het doel van een conservatie behandeling is het wegnemen of verminderen van de pijnklachten, zodat de levenskwaliteit toeneemt.

Dat kan bij milde gevallen bestaan uit:

  • uitleg
  • beperken van uitlokkende factoren
  • gebruik van pijnstilling op het moment dat je pijn hebt of wanneer je pijn verwacht

Het is aanbevolen het gewricht soepel en sterk te houden. Blijven bewegen, al dan niet met de hulp van een kinesist, is sterk aangeraden.

Soms is dat niet voldoende en kan een lokale inspuiting (of infiltratie) met een corticosteroïd-, hyaluronzuurpreparaat of PRP in het heupgewricht overwogen worden. De resultaten zijn mee afhankelijk van de graad van slijtage. Dit is best individueel te bespreken met je arts.

Operatieve behandeling

Als de artroseklachten het dagelijks functioneren in die mate belemmeren dat de levenskwaliteit beperkt wordt en de conservatieve behandeling onvoldoende is, kan een heupprothese geplaatst worden. Tijdens de operatie wordt de artrose weggenomen en wordt een nieuw, soepel glijmechanisme in de vorm van een kunstgewricht geplaatst. Gezien zowel het kraakbeen van de kop als de kom aangetast zijn, worden beiden vervangen.

Ter hoogte van de kom wordt een schelp van metaal geplaatst, waar een glijlaag van stevige kunststof of keramiek in geklikt wordt. Aan de kant van het bovenbeen wordt de kop verwijderd en plaatst de chirurg een steel in de mergholte van het bot. Hierop wordt een kop van keramiek geplaatst die past in de glijlaag van de kom. De kop wordt in de kom gepositioneerd, waardoor het gewricht terug soepel en zonder pijn kan bewegen.

Wat na de operatie?

Terug naar boven

Na de operatie mag je meteen op het geopereerde been steunen onder begeleiding van een verpleegkundige en kinesitherapeut. Eens je thuis bent, is het belangrijk om elke dag goed te oefenen. Een kinesist in je buurt kan je daarbij helpen. Initieel kunnen krukken voor enkele weken nodig zijn, maar dat wordt individueel bekeken.

De wonde heeft 2 weken nodig om te genezen. Je been kan enkele weken gezwollen zijn. Na 6 weken is er een klinische en radiografische controle bij je arts. Als alles goed gaat, volgt er na 1 jaar terug een controle.