Overslaan en naar de inhoud gaan

Sommige mensen hebben last van een verstijving of artrose van het gewricht van de grote teen. De officiële naam daarvoor is hallux rigidus, Latijn voor stijve teen. Het onderliggende probleem zijn een aantal pezen die te veel spanning zetten op het gewricht tijdens het stappen. Dat leidt tot overbelasting van het gewricht en een ontsteking in het gewrichtskapsel, de laag weefsel die de gewrichtsruimte afsluit. Hierdoor ontstaat artrose, met als gevolg de aangroei van bot die het gewricht verder doet verstijven. 

Zolang je geen pijn ondervindt en je normaal kan stappen, hoef je een verstijving van de grote teen niet te laten behandelen. Wel kan het nuttig zijn om stretchingsoefeningen uit te voeren om bepaalde pezen en spieren te versoepelen. In bepaalde gevallen kunnen steunzolen ook helpen om problemen in de toekomst te vermijden. Krijg je wel last, dan zoek je het best hulp. De slijtage neemt immers verder toe en door de pijn kan je op een verkeerde manier gaan stappen. Dan kunnen er verdere problemen ontstaan.

Op deze pagina vind je meer informatie over:

Wat zijn de symptomen van hallux rigidus?

Terug naar boven

  • pijn tijdens het stappen
  • een knobbel of zwelling bovenop het gewricht

Wat is de oorzaak van hallux rigidus?

Terug naar boven

Een verstijving van de grote teen is vaak een kwestie van erfelijke aanleg. Maar sommige factoren kunnen de aandoening in de hand werken, zoals een afwijkende stand van de teen, intensief sporten, werkbelasting en vooral, onvoldoende soepelheid in de spieren van het onderbeen.

Hoe wordt hallux rigidus behandeld?

Terug naar boven

Behandeling zonder operatie

Als eerste stap kunnen steunzolen de klachten verminderen. Steunzolen met een kinetic wedge ontlasten het gewricht met behoud van mobiliteit. Bij een erg rigide gewricht kan er gewerkt worden met een Mortonextensie of versteviging om de afrol op te vangen en de mobiliteit te beperken.

Ook kinesitherapie kan nuttig zijn om verkorte kuitspieren te stretchen of het gewricht weer beweeglijk  te krijgen. Een inspuiting met cortisone of gel (hyaluronzuur) kunnen helpen bij een hevige opstoot van ontsteking en pijn.

Operatie

Als je veel pijn hebt en een ondersteunende behandeling niet genoeg helpt, kan chirurgie de oplossing bieden.

Wat na de operatie?

Terug naar boven

Na de operatie moet je je been zoveel mogelijk in de hoogte leggen en ijs leggen op je voet. Dat vermindert de zwelling en de pijn en bevordert de genezing.  De eerste twee weken mag je niet op je voet steunen.

Na twee weken ga je op controle. De kans is groot dat je vanaf dan je voet weer geleidelijk mag belasten, op voorwaarde dat je een beschermende schoen draagt. Na zes weken wordt er een radiografie gemaakt en ga je opnieuw op raadpleging. Hou er rekening mee dat je voet de eerste drie tot zes maanden na de ingreep nog kan opzwellen na staan of stappen.

Autorijden kan opnieuw na zes tot acht weken. Met belastende sporten kan je pas ten vroegste na drie maanden starten. Dat bespreek je het best met je arts.