Overslaan en naar de inhoud gaan

Sportletsels aan de schouder komen vrij vaak voor en kunnen voorkomen bij elke type sport. Enerzijds zijn er overbelastingletsels door repetitieve bewegingen zoals bij racketsporten, zwemmen, volleybal, basketbal, turnen, … Anderzijds is de schouder vrij onbeschermd bij valpartijen, bv. tijdens het snowboarden, fietsen, mountainbiken, …

Op deze pagina vind je meer informatie over:

Internal impingement

Terug naar boven

In tegenstelling tot het klassieke inklemmen van de pezen tussen het bot, klemt bij internal impingement de onderkant van de pees wanneer de arm naar boven en buiten wordt gedraaid. Dit letsel is moeilijk op te sporen en kan soms enkel via een kijkoperatie vastgesteld worden.

Behandeling

Het type behandeling is afhankelijk van geval tot geval:

  • Milde gevallen: een aanpassing van het oefenschema volstaat, eventueel aangevuld met infiltraties.
  • Meer resistente gevallen: een operatie kan de oplossing bieden, zeker bij bijkomende letsels aan de pees.

Inklemming van de nervus suprascapularis

Terug naar boven

Inklemming van de nervus suprascapularis (grote schouderzenuw) komt vaak voor bij volleyballers door de specifieke smash-beweging. In ernstige gevallen kunnen de spieren rond het schouderblad beginnen afsterven. 

Behandeling

De eerste stap in de behandeling van dit type inklemming is specifieke schouderoefeningen. Wanneer er structurele problemen zijn waardoor de zenuw wordt afgesnoerd, kan er voor een operatie gekozen worden.

SLAP-letsel

Terug naar boven

Bij een SLAP-letsel is er een scheur van de lange bicepspees ter hoogte van de schouderpan of van het bovenste deel van het labrum. Het labrum is een bandvormige ring van kraakbeen rond de schouderkom. Een scheur kan pijn veroorzaken in de bicepszone (binnenkant van de armspieren).

In sommige gevallen is een operatie nodig, waarna je schouder 4 tot 6 weken geïmmobiliseerd wordt bv. door een draagdoek te dragen. Na deze periode volgt intensieve kinesitherapie om de schouder weer helemaal beweeglijk te krijgen en terug intensief te kunnen sporten.

De revalidatie kan tot 6 maanden duren.

Ontwrichte schouder

Terug naar boven

Een ontwrichte schouder, of schouder ‘uit de kom’, komt regelmatig voor bij sporters. Denk maar aan contactsporten zoals rugby. Maar ook bij vallen tijdens het fietsen, mountainbiken of snowboarden kan je je schouder ontwrichten.

Meer weten over de behandeling van een ontwrichte schouder?